welke autobanden bandenlabel
Waarom winterbanden geen luxe zijn
19 december 2017
anwb wegenwacht praatpaal
Pech onderweg? De Wegenwacht praatpaal is uitgepraat!
6 januari 2018

Zijn winterbanden verplicht?

winterbanden verplicht

winterbanden verplichtHet antwoord op deze vraag, of winterbanden verplicht zijn, hangt af van waar en wanneer u met de auto rijdt. Premio Den Haag heeft daarom voor u een overzicht gemaakt.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in Europa gelden er andere regels. En dan verschilt het ook nog eens per Europees land wanneer winterbanden verplicht zijn, wat het niet overzichtelijker maakt.

Gelukkig houden organisaties zoals de ANWB en VACO de actuele situatie bij. Daardoor weet u altijd of winterbanden verplicht zijn. Zo heeft de ANWB voor personenauto’s dit overzicht over winterbanden in het buitenland gemaakt.

Automobilisten van personenauto’s, lichte bestelwagens en lichte bedrijfswagens kunnen dit ook op de kaart van Band Veilig bekijken. Deze website bevat tevens de regels voor bedrijfswagens die meer dan 3500 kilo wegen, zoals bussen en vrachtwagens.

Duitsland: winterbanden verplicht

bij winterse omstandigheden was het al zo dat winterbanden verplicht zijn in Duitsland. Echter, per 1 januari 2018 worden deze regels nog strenger. Dan gelden alleen banden met het sneeuwvloksymbool als winterbanden. Dit geldt ook voor allseasonbanden.

Voor banden met M+S-codering geldt een overgangsregeling tot september 2024. Wanneer deze voor 1 januari 2018 gekocht zijn, hoeven ze niet meteen vervangen worden.

Wilt u banden wisselen?

Trekt u Europa in en zijn winterbanden verplicht? Via de online afsprakenplanner kunt u tijdig een geschikt moment inplannen om de autobanden te wisselen. Wanneer u komt aanrijden, staan onze mensen al voor u klaar en bent u zo weer onderweg.

Plan hier uw bandenwissel in