Oxygene Goodyear
Autoband van de toekomst: Goodyear Oxygene
10 april 2018
Michelin reclame-affiche 1898
Het Michelinmannetje heeft een nieuw uiterlijk
2 mei 2018

Wat vertelt de zijkant van een autoband?

zijkant autoband

zijkant autobandHet staat op de zijkant van elke autoband, een combinatie van cijfers, letters en soms zelfs symbolen. Het is informatie waarmee de autoband zich aan u voorstelt en vertelt wat hij kan. Informatie die van essentieel belang is om te weten wanneer u autobanden koopt. Maar wat betekenen die cijfers en letters nu eigenlijk? Premio Den Haag legt het u uit.

Op de foto tonen we u een voorbeeld van zo’n combinatie van cijfers en letters. In dit geval is dat: 235 / 45R17 97V.

235
Het eerste getal op de zijkant van de autoband staat voor de breedte van de band in millimeters. Deze autoband is dus 235 millimeter breed.

45
Het tweede getal geeft de verhouding tussen de hoogte en de breedte van de autoband aan. De hoogte wordt uitgedrukt als percentage van de breedte. In dit geval betekent het getal 45 dat de hoogte 45% bedraagt van de breedte van deze autoband. Dat is dus 45% van 235 millimeter.

R
De letter R vertelt ons dat deze autoband een radiaalband is die voor meer grip en flexibiliteit zorgt dan zijn tegenhanger, de diagonaalband.

17
Het getal rechts van de R geeft de diameter van het wiel / de velg aan. Let op, deze diameter wordt uitgedrukt in inches en niet in centimeters. 1 inch is 2,54 centimeter. Dus deze diameter is 17 inches, oftewel 43,18 centimeter.

97
Het laatste getal geeft het draagvermogen van een autoband aan. Aan de hand van dit getal kan de monteur van Premio Den Haag zien wat het maximale gewicht is dat deze autoband kan dragen en daarmee ook berekenen of alle autobanden samen sterk genoeg zijn om de auto te dragen.

V
De laatste letter geeft de maximumsnelheid van de autoband aan. Oftewel, hoeveel kilometer per uur een autoband kan hebben.

Symbolen autoband

Op sommige autobanden staan een aantal symbolen zoals M + S, wat staat voor modder en sneeuw, en de sneeuwvlok. Beide symbolen geven aan dat de autoband geschikt is voor koude / winterse weersomstandigheden.

Hebt u vragen over de zijkant van uw autoband?

De monteurs van Premio Den Haag staan voor kwaliteit en service. Zij vertellen u graag meer.

Stel uw vraag