vierkante banden voorkomen
Vierkante banden voorkomen
7 november 2018
ruime keuze banden
Alles wat u wilt weten over winterbanden en zomerbanden
5 december 2018

Wintervoorspelling 2018: koudste winter in 100 jaar verwacht

winterbanden profiel

winterbanden profielEuropese wetenschappers verwachten, na een lange hete zomer, een winter met extreem lage temperaturen die weleens de koudste winter in 100 jaar kon worden. Weerman Piet Paulusma spreekt van een zware winter die té koud wordt en veel overlast zal veroorzaken door storm, ijzel, sneeuw en vorst.

De meteorologische winter, die begint op 1 december, zal volgens Piet ook zorgen voor veel schaatsplezier. Konden we vorige winters enkele dagen hier en daar het ijs op, deze winter zal dat volgens de Friese weerman anders zijn. Er zullen langere periodes met schaatspret komen.

Elfstedentocht

Zonder een Elfstedenkoorts aan te willen wakkeren bij het eerste vlokje sneeuw of een nacht vorst, wordt er dit jaar toch serieus gedacht aan een Elfstedentocht voor 2019. Diverse astronomen denken dat we deze winter weer een zonnevlekkenminimum hebben, een fenomeen dat, op basis van 200 jaar aan gegevens, gemiddeld elke 11 jaar voorkomt.

Dat zou betekenen dat in principe dit verschijnsel zich pas in 2020 voordoet, maar de astronomen vermoeden dat het wellicht een jaar eerder is, omdat er in 2018 meer dagen zonder dan met zonnevlekken waren.

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af wat dit te maken heeft met de Elfstedentocht? Het antwoord is simpel: de afgelopen 60 jaar hadden alle Elfstedentochten, op 1 keer na, plaats tijdens een zonnevlekkenminimum. Dit is in het verleden bevestigd door het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

Afgaand op het zonnevlekkenminimum en de laatste zestig jaar kan dit een grotere kans geven op het rijden van de ‘Tocht der Tochten’ de komende winter. In ieder geval zijn de meeste Nederlandse weermannen zijn het er over eens dat komende winter periodes zal kennen met plotselinge zeer koude temperaturen en stormachtig winters weer.

Voorbereiding

Premio Den Haag raadt automobilisten hoe dan ook aan om zich goed voor te bereiden. ‘Leg een set warme kleding in de auto klaar, zoals een sjaal, handschoenen, muts en een dikke trui. Wellicht heb je dit in de ochtend niet nodig, maar dit kan zeer van pas komen op de terugweg wanneer het weer plotseling omgeslagen is’, vertelt Eelco Blok.

‘Zeker als je in de file terecht komt, en die kans is groot, dan word je erg blij met een set warme kleren. Overigens, denk ook aan een fles water of een thermoskan met een hete drank voor onderweg. Verder is het natuurlijk belangrijk om veilig te rijden, dus met een lagere snelheid die passend is voor de weersomstandigheden.’

‘Zorg er voor dat jouw auto onder alle weersomstandigheden snel stil kan staan. Dat is niet makkelijk met ijzel en sneeuw, maar wel mogelijk wanneer de auto goed werkende remmen en een goede grip op het wegdek heeft. Wissel daarom tijdig de banden om, zodat je in winters weer op een set goede winterbanden rijdt en een korte remweg hebt.