Autoband van de toekomst: Goodyear Eagle 360 Urban
7 november 2017
winterbandentest banden advies
Continental en Dunlop winnaars ANWB Winterbandentest 2017
15 november 2017

Wanneer winterbanden wisselen?

wanneer winterbanden wisselen

wanneer winterbanden wisselen Nu de temperaturen dalen en het weer natter wordt, staan automobilisten voor de keuze om wel of niet op winterbanden te gaan rijden. Zomer- en winterbanden verschillen ontzettend van elkaar. Premio Den Haag zet daarom voor u op een rij wanneer winterbanden wisselen verstandig is.

Banden zijn het enige contact met de weg en daardoor het allerbelangrijkste onderdeel van de auto als het gaat om veiligheid. Autobanden bepalen tevens voor een groot deel de prestaties van de auto.

Waarom Winterbanden?

Het rijden op winterbanden biedt een aantal voordelen in de winter ten opzichte van het rijden op zomerbanden.

 • Uw auto staat eerder stil.
  Rijdt u 100 kilometer per uur en is het wegdek nat? Met winterbanden staat u vier meter eerder stil dan met zomerbanden. Op een besneeuwd wegdek is dat verschil maar liefst 28 meter , en dat al bij een snelheid van 50 kilometer per uur. Winterbanden kunnen dus het verschil maken tussen wel of geen aanrijding als u plotseling moet remmen.
 • Winterbanden geven extra grip en veiligheid op het wegdek
  Bij lagere temperaturen wordt het rubber van zomerbanden harder die daardoor grip op het wegdek verliest. Winterbanden daarentegen geven juist extra grip omdat deze van zachter rubber met speciale groeven zijn gemaakt.
 • Winterbanden maken minder geluid
  Autobanden die over het wegdek rollen maken geluid. Bij lage temperaturen wordt het rubber van zomerbanden relatief hard, wat meer afrolgeluid geeft. De zachtere winterbanden zijn dus stiller.

Wanneer winterbanden?

   • Op winterbanden rijden is verstandig bij een temperatuur van 7 graden of lager.
   • Als u Europa inrijdt. In een aantal Europese landen, zoals Duitsland, zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht.

Winterbanden tips

  • Een winterband heeft minimaal 4 mm profiel nodig. Met minder profiel verliest de winterband een deel van zijn winterse eigenschappen.
  • Winterbanden hebben 0.2 bar extra bandenspanning nodig, vergeleken met zomerbanden, om goed te presteren.
Plan hier uw bandenwissel in