bandenslijtage
Hoe voorkomt u bandenslijtage?
24 oktober 2018
vierkante banden voorkomen
Vierkante banden voorkomen
7 november 2018

Wat is het verschil tussen winterbanden en zomerbanden?

verschil winterbanden zomerbanden

verschil winterbanden zomerbandenWinterbanden en zomerbanden verschillen behoorlijk van elkaar. Deze verschillen zitten in het profiel en de rubbersamenstelling van de autoband. En dat heeft invloed op de remweg, het afrolgeluid en de rolweerstand van de banden.

Het profiel van de winterband

Een duidelijk verschil tussen winterbanden en zomerbanden zijn de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen. Een winterband heeft veel meer lamellen dan een zomerband. Bovendien zijn de lamellen van een winterband een paar millimeter dieper dan bij een zomerband.

De lamellen van een winterband zijn belangrijk, omdat deze voor meer grip zorgen. Tijdens het rijden vervormt het profiel van de band. De lamellen maken de band dan beweeglijker en werken als grijpers op het wegdek.

Lamellen die dwars op de winterband zijn geplaatst, creëren meer grip tijdens het optrekken en remmen. Voor de stabiliteit in de bochten zorgen de verticale en diagonale lamellen.

Een auto die rijdt in winterse omstandigheden op winterbanden staat om deze reden sneller stil dan een auto die rijdt op zomerbanden. Ook heeft de bestuurder meer controle over zijn auto. Hij kan meer invloed uitoefenen om ongelukken te voorkomen.

De rubbersamenstelling

Het tweede verschil tussen winterbanden en zomerbanden is de rubbersamenstelling. Het rubber van een winterband is zo samengesteld dat dit bij lage temperaturen flexibel en elastisch blijft. De winterband blijft dan soepel, waardoor de profielblokken makkelijker kunnen vervormen en voor meer grip zorgen.

Dat is belangrijk voor wanneer je over oneffenheden in de weg rijdt. En een wegdek is nooit helemaal vlak namelijk, er is altijd wel ergens een bobbel in de weg. Wanneer een autoband over zo’n oneffenheid heen rolt, dan vangt het zachte rubber van de winterband deze bobbel op door op dat kleine puntje flexibel mee te bewegen, terwijl de rest van de band contact houdt met het wegdek. Hoe meer contact er is met het wegdek, hoe meer grip.

Bestuurders die met een zomerband van hard rubber over dezelfde bobbel rijden, zullen merken dat de auto meer stuitert. Dat komt doordat het rubber minder of niet flexibel meebeweegt. Wanneer de auto stuitert, zweeft deze als het ware in de lucht en is er geen contact met het wegdek.

Het rijden op zomerbanden in de winter garandeert dus het verlies van grip, omdat de zomerband hard blijft. Iets wat onwenselijk is, omdat dit onveilige situaties zijn. Zeker wanneer het in de winter ook nog eens regent of sneeuwt. Dan is het wenselijk om grip te hebben én te houden wanneer er door waterplassen of sneeuw moet worden gereden.

Het geluid

Naast een kortere remweg en een lagere rolweerstand, is er nog een verschil tussen winterbanden en zomerbanden. Winterbanden maken minder geluid dan zomerbanden. Wanneer autobanden over de weg rollen, dan produceren deze geluid. Hoe harder een autoband is, hoe meer geluid er tijdens het rijden gemaakt wordt. Vandaar dat winterbanden, die zachter rubber hebben dan zomerbanden, stiller zijn.

Wilt u zomerbanden wisselen voor winterbanden?

Via de online afsprakenplanner kunt u tijdig een geschikt moment inplannen voor de bandenwissel. Wanneer u komt aanrijden, staan onze mensen al voor u klaar. U bent zo weer onderweg.

Plan hier uw bandenwissel in