remvloeistof controleren
Remvloeistof vervangen. Is dat nodig?
31 januari 2018
verkeersbord laagstaande zon
Veilig rijden: doe de VVN opfriscursus
14 februari 2018

Veilig rijden dankzij goede autobanden

autoband

autobandenAutobanden zijn het enige contact met de weg. Wanneer het aankomt op veiligheid, zijn banden het belangrijkste onderdeel van een auto. Het is daarom cruciaal dat automobilisten rijden met autobanden van goede kwaliteit, want deze kunnen levens redden. Check daarom regelmatig de kwaliteit van uw autobanden.

Er zijn vier manieren om de kwaliteit en veiligheid van een autoband te controleren. Gaat u autobanden kopen, dan is de eerste manier om het Europees Bandenlabel te bekijken. Dit label zit verplicht op elke autoband en vertelt de score voor grip op nat wegdek. Hoe slechter de grip, hoe groter de afstand van de remweg bij regen. Zo is de remweg met een autoband klasse A maar liefst tot 18 meter korter dan een autoband van klasse F.

2 maanden check

Automobilisten worden aangeraden elke 2 maanden hun autobanden te controleren op 3 punten: schade, profiel en bandenspanning. Stoepranden, spijkers, schroeven kunnen gemakkelijk een autoband beschadigen. Let daarom goed op bobbels en scheuren.

Het regelmatig controleren van de bandenspanning is nodig, omdat banden altijd langzaam leeg lopen. Autobanden moeten voldoende opgepompt zijn om er veilig te kunnen rijden. Bovendien kan een automobilist daarmee ook nog eens € 150 per jaar verdienen.

En dan tot slot nog het profiel van de autoband. Dat moet minimaal 1.6 mm bij zomerbanden en 4.0 mm bij winterbanden zijn. Maar dat is wel het absolute minimum, want een versleten band levert een veel grote kans op bandenpech op. Los van minder comfort tijdens het rijden is het gevaarlijk.

Controleer daarom regelmatig de profieldiepte van alle autobanden. Dat kan gemakkelijk met een muntstuk van 1 of 2 euro. Gebruik voor zomerbanden 1 euro en voor winterbanden 2 euro. Ziet u de rand van het muntstuk, dan is het tijd om de autoband te vervangen. U bent natuurlijk ook altijd welkom bij Premio Den Haag om uw autobanden te laten controleren.

Autobanden: uw verantwoordelijkheid

De kwaliteit van uw autobanden zijn uw verantwoordelijkheid. Kiest u voor meer grip, een kortere remweg en een kleinere kans op ongevallen? Dan kiest u voor banden van goede kwaliteit die correct opgepompt zijn.