bandenspanning controleren
Bandenspanning controleren bespaart geld
8 december 2017
welke autobanden bandenlabel
Waarom winterbanden geen luxe zijn
19 december 2017

Ruitenwissers vervangen gebeurt te laat

ruitenwissers vervangen

ruitenwissers vervangenAutomobilisten verwaarlozen ruitenwissers, zo blijkt uit onderzoek dat in opdracht van BOVAG is gedaan. Hieruit blijkt dat maar liefst 96% van de Nederlandse automobilist te laat ruitenwissers vervangen. En dat terwijl ruitenwissers cruciaal voor de zichtbaarheid zijn met dit winterse weer.

De meeste fabrikanten adviseren elke 12 tot 15 maanden de ruitenwissers te vervangen, omdat ze gemaakt zijn van rubber en het weer effect heeft op de slijtage ervan. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 4 op de 5 automobilisten pas ruitenwissers vervangen wanneer strepen op de ruit zichtbaar worden, rare (schrapende) geluiden te horen zijn, het rubber loslaat of het tijdens de APK afgekeurd wordt.

Wanneer ruitenwissers vervangen

‘In de herfst en winter draaien de wissers overuren, dus na afloop van de winter is het raadzaam om nieuwe wissers te (laten) monteren’, vertelt Daniël Bakels van Premio Den Haag. ‘In de lente en zomer kunnen de wissers aangetast worden door warmte en stoffigheid, waardoor deze uitdrogen en bij aanvang van de herfst eigenlijk niet meer toereikend zijn. Ik raad daarom ook aan elke 6 maanden de ruitenwissers te laten controleren en deze, indien nodig, te vervangen.’

Naast slijtage is volgens hem bevriezing de meest voorkomende oorzaak in de winter dat ruitenwissers vervangen worden. ‘Dan trekken ze per ongeluk de ruitenwisser kapot of zetten ze de ruitenwissers te vroeg aan. De ruitenwissermotor is er niet op berekent om de ruitenwisserbladen uit het ijs te bevrijden, zelfs niet met een klein beetje ijs, dus dat draait helemaal in de soep. En dan kun je alles vervangen. Doe dit dus nooit!’, adviseert Bakels.

‘Het enige wat je kunt doen is krabben en de de autoruitverwarming aanzetten. Koud water met keukenzout kan ook helpen. Gebruik echter nooit warm water, want dan kan de autoruit barsten.’

Voorbereiding winter

Het onderzoek dat in opdracht van BOVAG werd uitgevoerd toont tevens aan de Nederlandse automobilist zich wel voorbereidt op de winter. Ruitenwissers vervangen doen we nauwelijks, maar zelf het ruitensproeierreservoir vullen met vloeistof en antivries doet 77% van de automobilisten of laat dit door de garage doen. 1 op de 20 automobilisten loopt kans op bevriezing van sproeiers en leidingen doordat ze dezelfde ruitensproeiervloeistof als in de zomer gebruiken.

Profiteer nu van extra voordelig auto onderhoud

Maak in december een afspraak bij Premio Den Haag voor een onderhoudsbeurt in januari en profiteer van dubbel voordeel. Naast de ruitenwisseractie krijgt u ook nog eens 10% korting op elke onderhoudsbeurt en 50% korting op uw APK.

Plan hier uw afspraak in