verkeerde brandstof getankt brandstofstickers
Verkeerde brandstof getankt? Zo los je het op!
12 oktober 2018
bandenslijtage
Hoe voorkomt u bandenslijtage?
24 oktober 2018

Remweg: hoe staat u in de winter sneller stil met de auto?

remweg winterband

remweg winterbandHet wordt drukker op de weg en straks komen de donkere dagen er aan. Veilig rijden wordt een grotere uitdaging, want vorst, hagel, sneeuw en regen betekenen gladde wegen. Dat heeft gevolgen voor uw remweg en de verkeersveiligheid. Daarom geeft Premio Den Haag dit keer antwoord op de vraag: ‘Hoe staat u in de winter sneller stil met de auto?’

Op gladde wegen wordt de remweg van elke auto langer. Dat betekent dat er meer ruimte en meer meters nodig zijn om stil te staan. Rijd u in winterse omstandigheden, dan wordt de remweg van uw auto zelfs drie keer langer.

Met het rijden in winterse omstandigheden wordt overigens wat anders bedoeld dan rijden in de winter. Dat is niet per se alleen sneeuw en ijs, maar geldt ook voor harde wind en veel regen. Slecht weer dus, wat ook tijdens de herfst voor komt in Nederland.

Remweg berekenen: winterbanden

Een manier om de verkeersveiligheid te vergroten en de remweg te verkleinen tijdens het rijden in winterse omstandigheden is door te rijden op winterbanden. Een auto op een natte weg staat sneller stil op winterbanden dan met zomerbanden. De remweg wordt maar liefst vier meter korter wanneer u honderd kilometer per uur rijdt. Ligt er sneeuw op de weg, dan scheelt het maar liefst 28 meter bij een snelheid van vijftig kilometer per uur.

Dit wordt veroorzaakt door het rubber van de winterband. Deze is zachter dan die van de zomerband bij koude temperaturen. Daarnaast heeft een winterband een profiel met extra en diepere groeven. Daardoor kan water beter en sneller afgevoerd worden dan bij zomerbanden. Deze factoren zorgen ervoor dat winterbanden bij koude temperaturen meer grip op de weg hebben. Op winterbanden rijden kan dus het verschil maken tussen tijdig stilstaan of een botsing.

Remweg verkleinen: rijstijl aanpassen

Het rijden op winterbanden is echter geen vrijbrief om bij slecht of winters weer met onverantwoorde hoge snelheden te blijven rijden. Winterbanden geven autobestuurders een betere kans wanneer in onverwachte verkeerssituaties plotseling uitgeweken of geremd moet worden. Maar het blijft noodzakelijk om in slecht of winters weer uw rijstijl aan te passen. Dat betekent dus voldoende afstand houden én de snelheid verlagen.