auto uitlijnen premio den haag
Eelco Blok: ‘Een auto haarscherp rechtdoor laten rijden is het mooiste dat er is’.
23 februari 2018
zomerbanden wisselen
Wanneer zomerbanden wisselen?
7 maart 2018

Dit gebeurt er met uw oude autobanden

recycling autobanden recybem

recycling autobanden recybemPremio Den Haag hanteert een hoge standaard voor het milieu. Wij vinden een schone wereld belangrijk, daarom dragen ook wij ons steentje bij in de zorg voor Moeder Aarde. Dat doen we onder meer door oude autobanden op een duurzame en milieuvriendelijke manier te laten verwerken.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 8 miljoen oude autobanden ingezameld. De oude autobanden van Premio Den Haag worden door een gespecialiseerd bedrijf opgehaald en naar een afvalverwerkingsbedrijf gebracht dat de banden op een hoogwaardig en milieuverantwoorde manier verwerkt. Zo wordt het milieu zo min mogelijk belast.

Daarmee voorkomen we dat oude autobanden rondslingeren in het milieu en verminderen we de uitstoot van CO₂. Zestig procent van de oude autobanden wordt gerecycled, daardoor zijn er ook nog eens minder nieuwe grondstoffen nodig uit de natuur.

Het recyclen van oude autobanden levert namelijk meer dan 32 miljoen kilo aan rubber en staal op. Het rubber wordt vermalen tot granulaat wat weer verwerkt wordt in kunstgrasvelden, koeienmatrassen en rubber tegels die in speeltuinen gelegd worden.

Recybem laat weten dat Premio Den Haag sinds 2004 de volgende ecologische besparingen heeft gerealiseerd:

  • Grondstofopbrengst rubber : 7239 kg
  • Grondstofopbrengst staal : 1758 kg
  • Vermeden CO2-emissies : 19391 kg
  • Energiebesparing : 4137 kWh

Hergebruik autobanden

Een ander deel van de banden wordt hergebruikt als occasionband en naar landen verstuurd waar minder strenge eisen gelden. Waar mogelijk wordt het loopvlak vervangen en dan kan de band weer onder een auto geplaatst worden. Zo wordt de levensduur van 2 miljoen autobanden verlengd.

De resterende 1 miljoen banden krijgen een alternatieve bestemming of gaan de verbrandingsoven in om de energie uit banden terug te winnen en in te zetten voor andere doeleinden. Samen zorgen we zo voor een schoner milieu.

Zijn gebruikte autobanden veilig om op te rijden?

Soms heeft Premio Den Haag oude autobanden over die goed genoeg zijn om er mee in Nederland te rijden. Dat betekent dat deze gebruikte autobanden minimaal voldoen aan de wettelijke vereisten van de APK en er voldoende profiel op zit.

‘We werken alleen met gebruikte autobanden als het zeker weten veilig is om mee te rijden. Bijvoorbeeld om iemand met pech te helpen, zodat hij toch door kan rijden naar huis in afwachting van het arriveren van een nieuwe autoband’, vertelt Daniël Bakels. ‘Een thuiskomertje noemen we dat.’