remweg winterband
Remweg: hoe staat u in de winter sneller stil met de auto?
17 oktober 2018
verschil winterbanden zomerbanden
Wat is het verschil tussen winterbanden en zomerbanden?
28 oktober 2018

Hoe voorkomt u bandenslijtage?

bandenslijtage

bandenslijtage18% van het afgesleten rubber van autobanden komt in het watermilieu terecht, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd is in Europa. Bandenslijtage is dus slecht voor het milieu, maar ook onvermijdelijk. Wie rijdt, die slijt. Nederlandse autorijders verslijten gemiddeld 1 kilo autoband per jaar. Premio Den Haag heeft daarom vier adviezen voor u om bandenslijtage te voorkomen en te verminderen.

De juiste bandenspanning voorkomt bandenslijtage

Te zachte autobanden en te harde autobanden zorgen voor bandenslijtage. U raadt het al, het venijn zit in het woordje ‘te’. Zorg ervoor dat uw autobanden de juiste bandenspanning hebben, dan rijdt u niet alleen veilig maar beperkt u ook de bandenslijtage. En u bespaart wel tot € 150 per jaar door simpelweg uw bandenspanning te controleren.

Hoe sneller u rijdt, hoe sneller de autoband slijt

Bandenslijtage ontstaat vooral door wrijving. Wrijving tussen de autoband en het wegdek. Hoe meer wrijvingsenergie, hoe meer bandenslijtage. Snel optrekken, piepende bandjes of hard remmen creëren veel wrijvingsenergie. Dus minder hard rijden en rustig optrekken of remmen zorgt er al voor dat banden minder snel slijten.

Rijd elk seizoen met de juiste band

Winterbanden slijten in de zomer sneller dan zomerbanden. Zomerbanden slijten sneller in de winter dan winterbanden. De oorzaak is de rubbersamenstelling. Zomerbanden worden gemaakt van rubber met een samenstelling die beter presteert bij warmere temperaturen, dus boven de 7 graden. De samenstelling van het rubber van winterbanden is juist gericht op goede prestaties bij koudere temperaturen, onder de 7 graden.

Bestuurders die het hele jaar op zomerbanden of winterbanden blijven rijden, zorgen hierdoor voor onnodige en extra bandenslijtage.

Een auto in balans voorkomt bandenslijtage

Stoepranden, drempels, heuveltjes, alles waar een autoband tegenaan of op kan rijden met een klap, beschadigt een autoband en brengt de wagen ook uit balans. Al deze klappen kunnen de wielen scheef doen staan, waardoor de wagen naar links of rechts kan trekken of zelfs slippen. Ook kunnen autobanden hierdoor sneller op bepaalde plekken dan de rest van de band kan slijten.

Rustig rijden, voorzichtig inparkeren en zulke plekken vermijden is de beste oplossing. Echter, merkt u toch een onbalans op, dan is het zaak zo snel mogelijk bij Premio Den Haag langs te komen. Onze bandenexpert zal de situatie bekijken en indien nodig de auto uitlijnen.

Bandenonderzoek

De onderzoekers geven de bevindingen van hun wetenschappelijk onderzoek over de deeltjes die van de banden afslijten door aan het Europese TRWP-platform, wat staat voor tyre and road wear particles. Dat is Engels is voor de deeltjes die van autobanden afslijten.

Het platform zal de kennis van het bandenonderzoek gebruiken om deze vorm van milieuverontreiniging te beperken. Wie niet op Europese besluitvorming wil wachten, kan aan de hand van onze adviezen in ieder geval nu al iets voor het milieu doen.