wanneer winterbanden wisselen
2 miljoen winterbanden rollen nog steeds over het asfalt
6 augustus 2018
De scholen gaan weer beginnen! Einde zomervakantie
23 augustus 2018

ISS ruimtestation onderzoekt bandcomponenten voor Goodyear

onderzoek bandcomponenten ruimte

onderzoek bandcomponenten ruimteNASA en Goodyear gaan later dit jaar bandcomponenten onderzoeken in de ruimte. Het onderzoek wordt verricht door de wetenschappers in het internationale ruimtestation ISS. Onderzocht wordt de vorming van siliciumdioxidedeeltjes, een veelgebruikt materiaal in consumentenbanden.

Silica is een belangrijk ingrediënt in banden. Goodyear wil daarom sillicadeeltjes in microzwaartekracht bestuderen, want banden zorgen voor energieverlies. De bandenfabrikant wil achterhalen of een structuurverandering van silica het energieverlies door banden kan verminderen.

Als het Goodyear-onderzoek aan boord van het internationale ruimtestation ISS tot een doorbraak leidt, dan kan het rijden op Goodyear-banden een enorme brandstofbesparing opleveren.

‘Ons bedrijf is een pionier in bandeninnovaties met betrekking tot de ruimte geweest, met de eerste en enige banden op de maan. We hebben talloze projecten met NASA en nu dit onderzoek naar bandcomponenten’, vertelt directeur Eric Mizner van Goodyear. ‘Het onderstreept onze passie om naar de uiteinden van de aarde te gaan – en daarbuiten – om nieuwe technologieën te ontwikkelen die ons helpen baanbrekende producten met echte consumentenvoordelen te leveren.’

Het onderzoek in de ruimte wordt uitgevoerd via een overeenkomst met het Centrum voor de Bevordering van Wetenschap in de Ruimte (CASIS). ‘Het ISS biedt bedrijven en onderzoekers mogelijkheden om materialen te testen op manieren die voorheen niet mogelijk waren’, vertelt Cynthia Bouthot, directeur bij CASIS.

‘Het feit dat Goodyear een onderzoek naar het ruimtestation stuurt, toont aan dat deze bandenfabrikant creatief nadenkt over het verbeteren van hun producten en kijkt naar humanitaire manieren om de toestand van onze planeet te verbeteren.’