lekke band
ANWB: 2300 lekke banden tijdens vakantie in het buitenland
3 augustus 2018
onderzoek bandcomponenten ruimte
ISS ruimtestation onderzoekt bandcomponenten voor Goodyear
16 augustus 2018

2 miljoen winterbanden rollen nog steeds over het asfalt

wanneer winterbanden wisselen

wanneer winterbanden wisselenTropische temperaturen, en toch rollen er deze extreem warme zomer nog zo’n 2 miljoen winterbanden over de weg. Dat blijkt uit een steekproef die de BOVAG hield op diverse plekken in Nederland. De betreffende automobilist denkt waarschijnlijk geld te besparen, het tegendeel is waar.

De BOVAG controleerde onlangs 994 auto’s en trof bij 57 nog steeds winterbanden aan, oftewel 5,73 procent. Op een wagenpark van ruim 8,6 miljoen personenauto’s in Nederland betekent dit dat er zo’n 500.000 wagens in de extreme hitte op winterbanden rijden.

Deze automobilisten gedragen zich volgens de BOVAG onverantwoord, want het rijden met winterbanden in de zomer zorgt voor onveilige situaties. Zeker bij deze extreme temperaturen kunnen winterbanden levensgevaarlijk zijn.

Winterbanden worden gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden. Het zachte rubber zorgt voor minder grip en een langere remweg. Hoe langer de remweg, hoe gevaarlijker het wordt, wanneer iemand snel moet stoppen.

Bovendien slijten de banden bij hoge temperaturen extra snel, waardoor deze banden eerder gewisseld moeten worden dan wanneer zij gebruikt worden bij de juiste temperaturen, 7 graden of lager.

Het rijden op zachte banden neemt tevens meer brandstof. Er is meer energie nodig om de auto in beweging te brengen, dus het aantal kilometers per liter daalt. Deze automobilisten zullen daarom sneller naar een pomp moeten rijden om de tank vol te gooien.

Wie op winterbanden in de zomer rijdt, verwaarloost zijn veiligheid, het milieu en zijn portemonnee, ook al lijkt het uitstellen of overslaan van de bandenwissel geld te besparen.

All season banden

Een alternatief voor het rijden op zomerbanden of winterbanden zijn de 4 seizoenenbanden. Deze autobanden presteren goed maar gemiddeld. Wanneer u jaarlijks minder dan 12.5000 kilometer rijdt, dan zijn deze banden zeer geschikt. Echter, wilt u dat uw auto optimaal presteert? Kies dan zomerbanden voor de zomer en winterbanden voor de winter.